A Symphony of Trees

vr 15 & za 16 september 2017
St.-Maartenskathedraal, Ieper

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september 2017 werd A Symphony of Trees van componist Piet Swerts gecreëerd in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper, honderd jaar na de Derde Slag bij Ieper en vijftig jaar na de uitvoering van het War Requiem van Benjamin Britten in dezelfde kathedraal. A Symphony of Trees is een hommage aan de stad Ieper en dichter componist Ivor Gurney.

In de lente van 2015 werden 138 herdenkingsbomen geplant in Ieper. De hoogstammige olmen markeren de ligging van het front in 1915-1917. Deze frontbomen zullen ook na de herdenkingsjaren '14-'18 een bijzondere rol blijven spelen bij de verkenning en ontdekking van de Ieperboog als uniek frontlandschap.

Toen de Britse soldaat, dichter en componist Ivor Gurney in augustus 1917 aankwam bij het front van de Ieperboog, waren vele bomen al vernield. Gurney, diep geschokt door de volslagen vernieling van de natuur, schreef over de dorre, verminkte bomen als een symbool voor het menselijk lijden. De bomen groeiden terug, net als het heropgebouwde Ieper - als blijvende getuigen van de gruwelen van een wereldoorlog.

A Symphony of Trees wil de luisteraar een beklijvende emotionele ervaring meegeven die onbewust een meta-reflectie pver de grote wreedheden die mensen elkaar kunnen aandoen en de wansmakelijke onzin van heel dat onmenselijk lijden. A Symphony of Trees wil muzikaal vanuit het hart spreken en een louterend muziekwerk zijn.

De uitvoerders van de creatie zijn Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. David Angus, solisten Thomas Blondelle en Lee Bisset en elf koren: Canteclaer (Lo-Reninge), Collegium de Dunis (Brugge), Con Cuore (Waregem), deCHORALE (Antwerpen), Iepers Kamerkoor (Ieper), Kortrijks Vocaal Ensemble (Kortrijk), Laidos (Waregem), Qui Vive (Desselgem), Roeselaars Kamerkoor (Roeselare), Rondinella (Knokke) en Voices! (Knokke).

Piet Swerts werd met A Symphony of Trees eerste laureaat van de prijs Muziek van de Provincie West-Vlaanderen voor vocale compositie 2016.


MENU

Qui-Vive koor Waregem